среда, 2. јул 2014.

KAKO-ZAŠTO? Dodaci za šavove i porub.

DODACI ZA ŠAVOVE I PORUB
Veoma je bitno da dodaci za šav i porub budu iskrojeni kao što je naznačeno u magazinu iz koga uzimate kroj, ili u udžbeniku ako sami pravite kroj. Dodaci za šavove se najčešće uzimaju  1,5 cm, a za  porub       3-4cm. Naravno vi možete da uzmete i više, ali svaka ta mera za koju se odlučite treba da bude istovetna. Onda je veoma lako šiti. Na mašini su označene linije šava sve po 3mm. Tako da ako rub materijala stavite na odgovarajuću udaljenost sašićete sve bez problema. Ovih lenjira za merenje  kod nas nema da se kupi, pa ih ja sama napravim od tanjeg kartona. Veoma su praktični sa njima ne samo da određujem dodatke za šavove i porub, nego veoma jednostavno  prepeglam porub.
Nacrtam na tanji karton sa ovim dimenzijama šablon sa koji posle određujem dodatke



Zatim isečem  po ivicama šablon
Kako ga koristim? Papirni kroj postavim na materijal obavezno ga pričvrstim čiodama , da se ne bi pomerao, i na ivice papirnog kroja postavim šablon. Postavim ga  tačno  na dimenziju koliko hoću da mi bude dodatak za šav ili porub
Dodatak za šav je obično 1,5 cm
Dodatak za porub je 3-4 cm

Kada  želite porub da prepeglate, to veoma jednostavno možete uraditi pomoću ovog šablona


FRANCUSKI ŠAV

Kada radite sa providnim materijalima, veoma tankim ili sa čipkom preporučljivo je da te materijale šijete sa francuskim šavom. Francuski šav je ustvari dupli šav koji veoma lepo izgleda  ovim materijalima.  
Za početak ćete  kada prenosite papirni kroj na materijal dodati dodatke za šavove od 1,5cm
 Delovekoje želite sastaviti ovim šavom sastavićete naličjem na naličje čiodama i šiti sa lica. Stopicu ćete postaviti tako da je udaljena 7 mm od ivice. Proštepaćete delove



Dodatke za šavove raspeglajte

Delove sada okrenite licem na lice sa naličja izravnajte šav čiodama i proštepajte ponovo na 7 mm

Sa naličja šav izgleda ovako

Šav prepeglajte u stranu. Sa naličja šav izgleda ovako. Šav je veoma prektičan kod laganih i providnih materijala, jer veoma lepo izgleda i ne osipa se.
 Sa lica to izgleda ovako






Нема коментара:

Постави коментар