четвртак, 18. септембар 2014.

Sitnice i još po nešto- STOLNJACI I SALVETE

Pitali ste me da li može nešto jednostavno?  Šta sve može da  sašije neko ko ume samo da šije ravno? Može mnogo toga.  Treba samo krenuti i ne plašiti se. Ja sam danas šila stolnjak i salvete. Veoma korisno, a i dopadljivo. Mnogima se dopalo. Da li bi vi voleli ,recimo da dobijete  to kao poklon? Sigurno bi voleli. Koliko puta ste razmišljali koju sitnicu kupiti nekome ko se tek uselio u stan, ili jednostavno idete kod nekoga, pa da ga obradujete? Ako znate da šijete samo ravno, evo ideje.
Za danas stolnjak i par salveta.
Kad god kupujem materijale u prodavnici, ja uvek pogledam i materijale za stolnjake i kuhinjske krpe. Nekad su to veseli i šareni dezeni, a nekad nešto diskretno. Pa u zavisnosti od prilike ja uvek imam rezervu. Ponekad imam prijatelje koji sami izaberu. Jednostavno kažu: Ovo mi se baš sviđa, ili, ja bih od ovog napravio ovo. Ti mi se baš sviđaju. Onda ja ne moram da razmišljam nego samo radim.
Materijal prvo ispeglam
Savijem ivicu kuda ću štepati i dobro prepeglam. Onda ivica bude ravna za sva vremena i ne deformiše se.


Dodatak za šav savijem još jednom, stavim pod stopicu i šijem. Mnogi imaju samo ovu standardnu stopicu. Onda treba voditi računa da ivica matrijala pređe 1 mm sredinu stopice, tako da igla štepa tačno po ivici šava.
Ja imam stopicu za ravno štepanje pa je postavim tako da ivica stopice ide po ivici materijala, a igla štepa baš kako treba

Na salvetama ponekad zaboravim da stavim traku za kačenje pa se vratim.




понедељак, 15. септембар 2014.

Kroj zvonaste suknje

Kroj zvonaste suknje bazira se na lukovima. U zavisnosti da li želite da napravite suknju pun krug ili polukrug  vi ćete dodati odgovarajući broj kružnih isečaka. Ove suknje su veoma zanimljive ako se šiju od  materijala koji imaju lep pad. Modni kreatori ovaj kroj suknje najčešće koriste ako su im dezeni karo ili na štrafte. Tada zbilja mogu da  uklope šta god požele. Dovoljno je da samo naprave  odgovarajući nagib na kružnom isečku i dobijaju drugu kombinaciju.
Veom se lako kroje i za krojenje su vam potrebna samo dva podatka
Obim struka -OS-
Dužina modela -DM-
Ako želimo suknju pun krug, ona bi kad se raširi ovako izgledala 
Unutrašnji kružnica bi predstavljala obim struka, a spoljašnja kružnica obim poruba suknje. Bilo bi najjednostavnije kada bi  tako mogli da je ucrtamo na materijal, ali širina materijala koji se kupuje u prodavnicama je 140cm i ne možemo da je tako iskrojimo. Kada bi i materijal bio dovoljno širok, opet je ne bi tako krojili. Postoje dva razloga. 
Prvi je zato što  materijal ima najbolji pad kada se kroji iskosa, a rekla sam već da ova suknja treba lepo da pada
Drugi razlog je što dezen karo i štrafte se najlepše uklapaju kad se  kroje iskosa i iz što više delova.

Zato ako želite da napravite suknju pun krug krojite je iz četiri dela
E sad malo matematike. Treba samo da znamo da je obim kružnice jednak proizvodu O=2*R*3,14
Obim kružnice je ustvari obim našeg struka
Od 1 do 2=OS/6,28
Ako vam je teško da radite sa decimalnim brojevima možete i ovako da izračunate
Od 1 do 2 =OS/6 -1
Znači obim struka podelite sa šest i od toga broja oduzmite jedan
Od 2 do 3=DM
Da bi napravili ovu suknju potrebno vam je tri dužine suknje materijala. Znači ako želite suknju dužine 50 cm potrebno vam je 150 cm materijala širine 140cm
Ova suknja je pun krug, međutim ako želite da vaša suknja  bude lučna, ali ne toliko široka onda pravite od pola kruga
Krojićete dva dela, ali tu su dimenzije sledeće
Od 1 do 2=OS/3,14
ili ako ne želite da delite sa decimalnim brojem
Od 1 do 2=OS/3-2
Od 2 do 3=DM
Rekli smo da se kroji samo dva puta iskosa, a utrošak materijala je jedna ipo dužina suknje. 
Kada želite samo da se poigrate sa karo dezenom ili dezenom na štrafte onda se pravi diskretno zvonasta suknja i naravno kroji se iskosa, a kroj izgleda ovako
Treba da znate ove dimenzije
Obim struka -OS-
Visina tela -VT-
Dužina modela-DM-
Od 1 do 2 =OS/2 + 4cm
Od  2 do 3 =VT/8
Od 2 do 4= DM
Od 2 do 5 = OS/2 +2cm (meri se po luku)
Na crtežu je data jedna polovina prednjeg dela i jedna polovina zadnjeg dela
Ovo su tri osnovna tipa suknje koji se kroje iskosa i po luku.

Još malo da popričamo o suknji  koja se pravi od pola kruga. Rekla sam da je  za ovu suknju potrebno da znate samo dve mere. Potrebno je znati obim struka i dužina  modela.

Ako vam je obim struka 70 cm. Prvi radijus  R1=(70:3)-2=21cm.
Znači da ako imate komad materijala duple širine i dužine 70 cm i ako postavite kroj kao na slici možete dobiti suknju dužine 50 cm sa jednim šavom koji možete staviti pozadi. Ovako iskrojena suknja neće imati najbolji pad. Ove suknje imaju najbolji pad kad se kroje iskosa. 
Pa zato ako imate jednobojan materijal ili materijal koji ne treba da uklapate  uzmite materijal koji ima istu dužinuu kao širinu i presavijte ga po dijagonali
Ako je materijal širine 140 cm dužina suknje koju možete dobiti je 80cm. 
Ono o čemu morate voditi računa  je da kad savijete materijal po dijagonali jeste da sa na šavovima preklapaju širina i dužina materijala. Pošto materijal nema iste osobine  po širini i dužini  učiniće vam se kad isečete materijal  da vam se ivice ne poklapaju, jer će se materijal različito izdužavati. Zato  šavove ni slučajno nemojte fircati nego pričvrstite čiodama i proštepajte. Kada sašijete suknju,nemojte je odmah porubite nego je malo ovlažite i ostavite da  visi, da bi se prirodno izdužila. Tada je opsecite i porubite.
Sad su veoma aktuelne duge suknje šivene u polu krug,pa da  vidimo kako se one kroje.
Na papir nacrtamo četvrtinu kruga, odnosno polovinu suknje odgovarajuće dužine.
Materijal raširimo i postavimo prvo jednu pa drugu četvrtinu.



Rekla sam već da je ovaj kroj veoma zahvalan za uklapanje  ako imate karo dezen ili dezen na štrafte.
Jednostavno na papirnom kroju ucrtajte kako želite da postavite vaš dezen i samo hrabro napred.




четвртак, 4. септембар 2014.

Skriveni patent zatvarač u šavu


Skriveni patent zatvarač je veoma zahvalan kada šijete garderobu od laganih materijala. Veoma je nežan i ne opterećuje materijal. Kada ga prišijete uopšte se ne primećuje mesto gde ste ga prišili. Jednostavno je nevidljiv. Jedina mana mu je što je jako osetljiv. Dovoljno je neki nezgodan trzaj i da se blokira. Sam štep ide ispod spirale patent zatvarača koja je veoma osetljiva. Zato kada imate na sebi garderobu sa skrivenim patent zatvaračem morate biti veoma pažljivi, i kada ga otvarate ili zatvarate  ne smete naklo povlačiti, jer će se sirala otkinuti


Da bi prišili ovaj patent zatvarač neophodno je da imate specijalnu stopicu. Ova stopica ima  dva paralelna žljeba u koje dok prišivate patent zatvarač stavljate spiralu patent zatvarača



Pre  nego što počnete da prišivate atent zatvarač pogledajte da li ste stavili podlogu na mesto gde ćete da prišivate patent zatvarač. Podloga se napeglava sa naličja i treba da bude od tanjeg flizelina. Ako ne stavite podlogu, kada prišijete patent zatvarač formira će se talasi koji će da deformišu i haljinu i patent zatvarač.
Takođe šlic gde prišivate patent zatvarač mora da bude mnogo veći od patent zatvaeača. Najbolje da taj šav bude skroz razašiven.


Otvorite patent zatvarač i položite ga licem na dole na lice tkanine i na jednu ivicu šlica. Pričvrstite čiodama Papučicu za šivenje postavite tako da spirala bude u jednom od žljebova i proštepajte do označenog mesta.



Patent zatvarač zatvorite

Ponovo ga otvorite i slobodnu traku čiodama pričvrstite za slobodnu ivicu šlica.Lice je okrenuto ka dole na lice tkanine

Spiralu patent zatvarača sada uvucite u drugi žljeb papučice za šivenje

Proštepajte


Zatvorite patent zatvarač

Deo šlica koji je ostao proštepajte od dole ka patent zatvaraču

I gotovo