четвртак, 14. јануар 2016.

Odabir vunice za pletenje

Koliko puta ste listajući modne časopise poželeli da sebi ispletete neki odevni predmet?  Znate da pletete, ali problem nastaje kada želite da kupite odgovarajuću vunicu. Vunicu koju preporučuje  autor vi ne možete da pronađete, a vunicu koju pronađete niste sigurni koliiko vam treba. Sve što vam je potrebno je da pažljivo pročitate etiketu.
Obavezno pogledajte sastav i uporedite sa preporučenim sastavom.



Pogledajte boju. Kada je u pitanju boja tu ćete naići na dva podatka. Boja (color) i partija(lot). Može da se desi da je boja isti broj na svakom klupku, ali ako partija nije ista na svakom klupku  ne kupujte. Partija (lot) kazuje da li je u istoj turi bojano. Nećete primetiti razliku, ali kad upletete ili pri prvom pranju će se već primetiti. 
Da vidimo na koje podatke još treba obratiti pažnju. Pored gramaže obavezno stoji koliko metara sadrži to pakovanje. Na ovoj etiketi piše da u 100 grama vunice ima 550 metara. Odmah pored proizvođač preporučuje  debljinu igala sa kojima treba plesti ili heklati. Pored igala stoji uzorak od 10X10cm i objašnjenje ak pletete glat  bodom sa iglama prečnika 4mm i pletete24 petlje u 29 redova dobićete taj uzorak. Sad vam je lako izračunati koliko vam je potrebno vunice da ispletete vaš model.
Pre pletenja bi bilo najbolje da ispletete prvo uzorak u mustri koju vi želite jer  ne ponaša se svaka mustra isto. 
Ostali podaci na etiketi su da li jedozvoljeno pranje u mašini  i na koliko stepeni, da li je dozvoljena centrifuga, na kojoj temperaturi se pegla i preporučeno sušenje.



среда, 13. јануар 2016.

Zlatna suknja

Pregledajući svoje postove primetila sam da najviše pregleda imaju najjednostavnije modeli. Zato sam vam pripremila jednu jednostavnu efektnu suknju. Ovu suknju će znati da sašije svaki početnik.
Da bi je sašili potrebno je da izmerite samo obim kukova i dužinu suknje.  Količina  materijala koja vam je potrebna zavisi od dužine suknje.
Potreban materijal:
Materijal sa šljokicama
Postava
Lastiš  širine 5cm (dužina lastiša obim struka plus 3cm)
Konac za šivenje

Kroj je jednostavan
Dodaci za šavove i porube 1,5cm
Za širinu uzimamo obim kukova plus 1 cm za komotnost modela, a za dužinu, dužinu suknje. Kroj postavimo na materijal i dodamo još 1,5 cm za šavove.
Postavu krojimo isto tako samo za 5 cm kraću.
Kada obučete ovu suknju uz nju idu veoma skupe čarape, a ovaj materijal ih kida, zato umesto klasičnog poruba pravimo porub od postave. Znači imamo i dodatak za porub od 5 cm.



Savijamo materijal sa licem unutra i proštepamo. Kada šijemo materijal sa šljokicama treba da imamo što tanju iglu (70) i da šijemo.polako. Ovde igle veoma lako pucaju. Šavove raspeglamo.


Postavu navučemo preko suknje licem na lice kao i dodatak za porub. Proštepamo gornju ivicu. Suknju prevrnemo i prepeglamo postavu i dodatak za porub na unutrašnju stranu. Dodatak za porub ručno porubimo a na gornjoj ivici suknje napravimo tunel za lastiš. Uvučemo lastiš i suknja je gotova.


Ovako suknja izgleda sa naličja


Ovako sa lica.


A ovako na dizajneru