четвртак, 14. јануар 2016.

Odabir vunice za pletenje

Koliko puta ste listajući modne časopise poželeli da sebi ispletete neki odevni predmet?  Znate da pletete, ali problem nastaje kada želite da kupite odgovarajuću vunicu. Vunicu koju preporučuje  autor vi ne možete da pronađete, a vunicu koju pronađete niste sigurni koliiko vam treba. Sve što vam je potrebno je da pažljivo pročitate etiketu.
Obavezno pogledajte sastav i uporedite sa preporučenim sastavom.



Pogledajte boju. Kada je u pitanju boja tu ćete naići na dva podatka. Boja (color) i partija(lot). Može da se desi da je boja isti broj na svakom klupku, ali ako partija nije ista na svakom klupku  ne kupujte. Partija (lot) kazuje da li je u istoj turi bojano. Nećete primetiti razliku, ali kad upletete ili pri prvom pranju će se već primetiti. 
Da vidimo na koje podatke još treba obratiti pažnju. Pored gramaže obavezno stoji koliko metara sadrži to pakovanje. Na ovoj etiketi piše da u 100 grama vunice ima 550 metara. Odmah pored proizvođač preporučuje  debljinu igala sa kojima treba plesti ili heklati. Pored igala stoji uzorak od 10X10cm i objašnjenje ak pletete glat  bodom sa iglama prečnika 4mm i pletete24 petlje u 29 redova dobićete taj uzorak. Sad vam je lako izračunati koliko vam je potrebno vunice da ispletete vaš model.
Pre pletenja bi bilo najbolje da ispletete prvo uzorak u mustri koju vi želite jer  ne ponaša se svaka mustra isto. 
Ostali podaci na etiketi su da li jedozvoljeno pranje u mašini  i na koliko stepeni, da li je dozvoljena centrifuga, na kojoj temperaturi se pegla i preporučeno sušenje.



Нема коментара:

Постави коментар