понедељак, 5. децембар 2016.

Sirena II

Uvek je dobro znati šta želimo šiti. Kada to definišemo, sve ostalo je veoma jednostavno. Ovaj put će to biti  takozvana "sirena" suknja sa drapiranim prednjim delom, koji je na preklop i blago zaobljenim zadnjim delom. Naravno kad naučite da drapirate, možete drapirati i zadnji deo. Krećemo od osnovnog kroja. Možda sam ja malo dosadna sa osnovnim krojem, ali ja se samo pridržavam standarda.


Sledeći korak je da modifikujemo osnovni kroj u željeni,ali da bude bez ikakvih nabora


Kada smo  konstruisali željeni kroj  isečemo papirni kroj.


Sad biramo deo koji želimo da darapiramo. Na njemu obeležimo linije sečenja, odnosno definišemo koliko želimo da imamo nabora, njihovu veličinu i smer. Na crtežu je to obeleženo crvenom bojom.


Sledeći korak je da po tim linijama rasečemo naš papirni kroj


Sada uzimamo novi list papira raširimo nabore koliko želimo i sve to precrtamo. I evo naš kroj za suknju je gotov. Crveni trouglovi koje vidite  su dodaci za nabore.Ja sam ih ucrtala bez nekog reda da bih pokazala da mogu biti raznih pravaca, veličina i dubina. Vi kada budete krojili ucrtajte kako vi želite.


E, sad ono gde mnogi greše. Početnici zbog neiskustva, a veterani  da bi što više sašili, preskoče jednu veoma važnu operaciju. Kod drapiranog dela se nameste nabori, ufircaju i postave na deo od kojeg smo počeli drapiranje i dalje se šije kao jedan materijal. Tako se radi ako ne želite da se nabori deformišu prilikom nošenja, a ako vam to nije važno,onda možetei bez toga.








недеља, 4. децембар 2016.

Sirena I

Ove jeseni su aktuelne suknje na preklop sa prednje strane, i malo dužim zadnjim delom, takozvane "Sirena". Ima ih raznih varijanti. Skroz uzane, drapirane, šivene iskosa, sa dosta falti na zadnjem donjem delu, dugih, kratkih...Ovaj put bih vam dala predlog za uzanu suknju do kolena, naravno sa preklopom  napred i dužim zadnjim delom.
I kao što znate kada šijem suknje, haljine ili šta drugo uvek krećem od osnovnog kroja.


Ovo je kroj ravne suknje, pošto meni treba suknja koja će pratiti liniju tela, ja ću je prema dole suziti. Sužavanje se vrši tako što se na svakih 10cm dužine od kukova do kolena suknja sužava sa prednje i zadnje strane po 1cm. U zavisnosti od toga kolio želite da otkrijete prednji deo, toliki preklop se pravi. Zadnji deo se na donjem delu blago zaobli.


Ovo je jedna od najjednostavnijih, narednih dana ću da objavim još par modela i nadam se da će biti slike mnogo vidljivije. 




Posteljina

Koliko puta ste kupili novu posteljinu, i pokušali u nju da stavite vaš jorgan, ćebe ili jastuk i videli da je posteljina mala. U takvoj posteljini  vaš jorgan ili ćebe će se jednostavno zgužvati. U čemu je problem? Posteljina se radi uštede materijala pravi sa dimenzijama standardnog jorgana, ali nije uzeta u obzir i treća dimenzija, debljina. Naravno jastuka ima raznih dimenzija. I  ako u novu posteljinu dimenzija  140*180  pokušate da stavite ćebe dimenzija 150*205 bićete zatečeni, a da ne pričamo o čaršavu dimenzija 140*200 sa kojim treba da prekrijete krevetski dušek koji ima te iste dimenzije. Zato ja sebi uvek šijem posteljinu. Mogu da kombinujem dezene, a i da napravim dimenzije posteljine koja meni odgovara.Za komplet posteljinu koja se sastoji od jedne jorganske navlake, dve jasručnice i jednog čaršava kupim 5,8m materijala koji je širok 2,2m. Od ove količine materijala ja sašijem jorgansku navlaku dimenzija154cm*205cm čaršav dimenzija 150cm*220cm i dve jastučnice dimenzija 60cm*80cm. Na materijalu napravim ovakav raspored. Ako poželite da čaršav napravite u drugom dezenu dovoljno je da kupite manje  materijala za širinu čaršava.


Isečem materijal tako da za jorgansku  navlaku imam dimenzije157*427, za jastučnicu 63*175, a za čaršav 153*220. 
Kod čaršava prepeglam ivice sa sve četiri strane dva puta po 7mm i proštepam.
 Jastučnicu i navlaku šijem na isti način.
 Uže strane navlake prepeglam dva puta po 3cm prema unutra, a zatim proštepam.


Ivice koje sam proštepala preklopim jednu preko druge za veličinu poruba tj. 3cm., prikačim čiodama i proštepam na dužinu od 10cm i sa jedne i sa druge strane




Sada navlaku okrenem lice na lice i duže strane proštepam proštrpam.



Napravim rupice. Postavim dugmad.


I posteljina je gotova



Uživajte.