недеља, 2. април 2017.

Zašto volim BURDU?

Uvek se radujem kraju meseca. Godinama već poslednjeg vikenda u mesecu izlazi Burda. Časopis koji pratim godinama. Krojevi su im besprekorni, uputstva precizna i detaljna. U svakom broju neki komplikovaniji odevni predmet  je ilustrativno obrađen. Uvek ćete u Burdi naći kako sami da napravite neki modni detalj. Naravno  ne treba zaboraviti da ćete u Burdi uvek naći kako jedan odevni predmet da nosite u raznim prilikama uz odgovarajuće obuću i ostale detalje. Sad moram još nešto da primetim, mislim da su   krojači najsujetniji od svih zanatlija, teško će vam oni otkriti neku svoju tajnu kako da na lakši način dođete do nekog rešenja. E zbog toga se ja uvek nanovo i nanovo radujem Burdi, u svakom broju imate po nekoliko dobrih saveta. I ako je pratite kao ja pedesetak godina onda se toga nakupi da možete objaviti jednu dobru knjigu. Naravno kad god nešto posudim od nekoga ja to javno kažem. Slike su iz časopisa BURDA. Mislim da tu ne treba objašnjenje, jer slika govori više od hiljadu reči, ali za one koji slabo razumeju slike ja ću malo komentarisati.
Kada se industrijski šiju odevni predmeti za žene, podrazumeva se da su žene visoke 168cm da im je obim grudi veći od obima struka za 18cm, a obim kukova od obima struka za 24cm, naravno i u časopisima koji prave krojeve rade po tim merama.  I sve sam ja to objasnila u mome postu konfekcijski broj.  Međutim retko je ko tako građen i tada bi trebalo prepraviti kroj.
Pa u ovoj tabeli su dati konfekcijski brojevi i mera osobe koja se ne nalazi ni u jednom broju. Kao što se vidi obim struka je  konfekcijski broj 38, obim grudi konfekcijski broj 42, a obim kukova  konfekcijski broj 44.


Sledeće što treba uraditi je skenirati konfekcijske brojeve koji su potrebni i obeležiti odgovarajuće tačke

Zatim krivuljarima spojiti odgovarajuće tačke.


I to bi bilo to.



среда, 15. март 2017.

Tuđice- zanatska terminilogija

Izgleda da su u našim krajevima Nemci bili najbolje zanatlije. U bilo kom zanatu ili zanatskoj radionici se najčešće koriste nemačke reči kao što su: šrafciger, šaraf, cvikla, glanc, vinkla, štikla,štula, milbrot, firanga... Svi ovi izrazi potiču iz nemačkog jezika, ali su najčešće nepravilnog oblika. Napisani su onako kako ih mi izgovaramo i ako pokušamo da ih prevedemo to će biti veoma teško.  Samo ljudi koji se bave veoma dugo nekim zanatom znaće da vam objasne šta je šta. Izrazi se prenose sa generacije na generaciju i uvek poprime neki novi oblik. Ja ću pokušati da objasnim neke izraze u "šnajderskoj" terminologiji. I ono što je karakteristično za nemački jezik, njhovi izrazi su sastavljeni iz više reči u jednu,  pa da biste objasnili tačno značenje nekog izraza morate se baš dobro potruditi Naravno ne mogu se setiti svih, pa zato vi ako znate neki izraz slobodno komentarišite pa da ovaj post bude naše zajedničko delo.

Zanatski izraz                                                                           Značenje
           A
Ajnfas  - - - - - - - - --                                                   Obrub                     
Ajnfasband                                                                 Traka za obrubljivanje
Ajnfasovati                                                                 Obrubljivati, opšivati trakom
          B
Bortna                                                                         Pantljika, traka
Brusfalta                                                                     Grudni ušitak
         V
Vinkla                                                                         Pravougaoni lenjir za krojenje
        G
Glanc                                                                           Sjaj
        D
Dresirati                                                                     Oblikovati
       I
Iberšlag                                                                      Preklop
       K
Kazura                                                                       Šav koji spaja kragnu sa ivičnim delom

Ja krenuh, ali da znate u ovom postu i vi učestvujete. Pišite šta ste to čuli pa da vam nije bilo pznato, ili još bolje za koje izraze znate značenje. Ja ću sad lagano svaki dan po jedan izraz, sem onih koje vi dodate, tada dnevno može biti i po nekoliko.

недеља, 5. фебруар 2017.

Nešto za školu

Ovih dana sam dobila poruku od jedne mlade dame. Zamolila me je da joj pomognem oko modelovanja suknje. Poslala mi je fotografiju. Znači fotografija nije moja, već će poslužiti kao ideja za jedan kvalitetan odevni predmet.
Pre nego što modelujemo suknju ja bih je izanalizirala:
  • Ovo je jedna uzana suknja
  • Suknja se sužava od kukova prema kolenima
  • dužina suknje je do kolena 
  • suknja je na preklop
  • prednj  desni deo je drapiran
  • Gornja ivica suknje je na struku
  • Suknja ima dva usečena džepa na kukovima
  • Na bočnim stranama šav pseca zadnjeg dela uvire u ukrojeni džep na kukovima
  • Ušici koji pripadaju prednjem delu su ukrojeni u džepove na kuku
  • Zadnji deo  je sastavljen iz tri različita dela (srednji zadnji deo, bočni zadnji deo i psec)
  • Ušici koji pripadaju zadnjem delu su ukrojeni u šavove između srednjeg zadnjeg dela  i bočnog zadnjeg dela
  • Sa leve strane se ušiva skriveni patent zatvarač
Sada možemo da krenemo sa modelovanjem.

Za ovu suknju nam je potrebno da imamo sledeće mere

Obim struka (OS)
Obim kukova (OK)
Džina modela (DM)
Obim oko kolena u koraku
Naravno prvo ćemo postaviti osnovni kroj za ravnu suknju i onda vršiti korekciju jednu po jednu.


Kada smo analizirali zadati model suknje primetili smo da je gornja ivica suknje tačno na struku. Zadati model ima pojas oko dva centimetra pa ćemo na osnovnom modelu izvršiti korekciju tako što ćemo gornju ivicu spustiti za 2cm da bi mogli da prišijemo pojas.


Primetili smo da se zadati model sužava od kukova ka kolenima. Zato nam je potreban obim kolena u koraku. Sada ćemo suziti suknju ravnomerno.


Kada radim za školu ja uvek idem korak po korak. I naravno opet čitam analizu zadatog modela. Primetili smo da su tamo ušici pomereni. Prednj ušici su skriveni u džepovima, a zadnji u šavovima. Pa u sledećoj korekciji to radim. 


Ovo su korekcije koje su mogle da se urade dok su prednji i zadnji deo bili zajedno. Sledeći čas ćemo razdvojiti prednji i zadnji deo i raditi svaki za sebe
Da pogledamo još jednu tačku iz analize naše suknje. Rekli smo da na bočnoj strani šav zadnjeg pseca uvire u šav ukrojenog džepa, i naravno da ucrtamo na zadnjem delu čuvene linije sečenja


Ako pažljivo pratite crvene linije videćete da sam ucrtala liniju pseca na zadnjem delu i uklopila je sa linijom džepa na prednjem delu. Takođe sam ucrtala vertikalnu crvenu liniju koja će razdvajati srednji zadnji deo i bočni zadnji deo. Ta vertikalna linija je ucrtana u produžetku ušitka na zadnjem delu. Zadnji deo je simetričan pa je sasvim dovoljno da crtam samo jednu polovinu. Radi lakšeg sagledavanja modelovanja suknje ja ću zadnji deo da nacrtam na poseban papir i dam odgovarajuće podatke. da krenemo od gornje leve tačke. Kada pravimo ovako ukrojene džepove oni ne bi smeli da budu dublji od 2/3 rastojanja od struka do kukova. To je otprilike 15cm. Pošto smo mi ovde zbog pojasa spustili  gornju ivicu suknje za 2cm onda je ta dubina 13cm. Nama se psec nalazi tačno na toj dubini i ja sam tako i ucrtala. gornja tačka pseca se nalazi na polovini polovine srednjeg zadnjeg dela pa je tako i ucrtano. Od linije pregiba 1/16 obima kukova.
Vertikalna linija sečenja je ucrtana tačno na 1/8 obima kukova. Ušitak stoji tačno iznad vertikalne linije sečenja. Kao što vidite ovde ima ucrtani još vertikalnih linija. To su linije niti materijala. Kada postavite kroj na materijal one treba da da su paralelne sa linijom pregiba materijala.


Sada polako sečemo po konturnim linijama. Da vidimo šta ćemo dobiti.


Na sledećoj slici ću da promenim pozadinu. Uglavnom mislim da primetite  kako izgleda zadnji deo i po kojim ću linijama ja to sad da sečem zadnji deo.
Kao što vidite ušitak između srednjeg zadnjeg dela i bočnog zadnjeg dela se rasporedio u šavove, samo mi je ostao ušitak na psecu kojeg ću usledećem koraku eliminisati. Samo malo da uvećam sliku.


Da bi eliminisala ovaj ušitak jednostavno ću preklopiti psec da se poklapaju ove dve crvene linije i ono što je veoma bitno pošto su različite dužine treba da se poklope gornje tačke tih linija a donje ću malo oblikovati

To sad treba zalepiti
I da završimo zadnji deo.
Sečenjem smo dobili tri elementa. Na njima su ucrtane oznake spajanja. Linije niti  i brojevi tih elemenata. Ovaj papirni kroj kada se postavlja na materijal stavlja se na materijal sa pregibom i na naličje materijala.
1. Srednji zadnji deo kroji se jedanput sa pregibom materijala. Linija pregiba je ucrtana
2. Bočni zadnji deo kroji se dva puta
3. Psec dva puta


E sad da vidimo kako ćemo da izvedemo prednji deo. Prednji deo nije simetričan pa ga moramo nacrtati u celosti. Na slici je prikazan prednji deo koji smo suzili od kukova prema struku i kome smo spustili gornju ivicu za 2cm.


Ucrtavamo mesto gde ćemo postaviti džepove . Rekli smo da se ivica džepova nadovezuje na psec, a da bi ušitke eliminisali drugu ivicu džepova ucrtavamo paralelno sa ušicima.


Sada ušitke prebacujemo udžepove.


Kada smo ušitke prebacili ucrtavamo džepove. Treba voditi računa da umetnuti džepovi na kuku ne smeju prelaziti liniju kukova više od dva do tri cm jer bi se u suprotnom savijali i gužvali.


Kada smo oblikovali unutrašnje džepove, razdvojimo ih od prednjeg dela, vodeći računa da sada imamo unutrašnji džep i umetak na kuku sa ukrojenim unutrašnjim džepom.


Ako ste pažljivo pratili primetili ste da sam prebacila ušitke prednjeg dela u džepove,i oni se sada nalaze na umetku sa ukrojenim džepom. 
  

Ušitak koji se nalazi na umetku može se regulisati na dva načina. Prvi je da ga jednostavno proštepamo i prepeglamo. Drugi način je da ga eliminišemo. Po crnoj liniji sečenja rasečemo umetak i ušitak preklopimo. Kao što vidite dobićemomalo širi džep. Crvene linije koje su ucrtane na umetku su mesta sastava sa prednjim delom.


Ispred nas postavljamo prednji deo sa isečenim umetkom i ucrtavamo levu i desnu stranu pošto su asimetrične.


Razdvajamo ih



Levi prednji deo ostaje isti i zato ga ne diramo. Na desnom delu ucrtamo linije sečenja za falte


Rasečemo i formiramo veličinu falti koju želimo


Kada smo sve isekli sada postavimo sve elemente prednjeg dela.
4 Prednji levi deo kroji se jedanput
5 Prednji desni deo kroji se jedanput
6 Umetak na kuku sa ukrojenim džepom kroji se dva puta
7 Džep dva puta


Pri krojenju voditi računa da se asimetrični delovi 4 i 5 kroje sa lica tkanine jer u suprotnom ćete dobiti obrnute delove kao sliku u ogledalu.
Pri šivenju na desnom prednjem delu napravite falte u smeru strelice, profircati ih i preklopiti desni deo preko levog. profircati na izrezu oko džepova i dalje šiti kao jedan komad