среда, 14. март 2018.

Uska neobična suknja

Ideju za ovu prelepu neobčnu suknju sam pronašla u majskoj Burdi iz 2012. godine. Verujte mi , uživo je još lepša. Iako je u Burdi izašai kroj, ipak sam odlučila da ga sama napravim, jer moj model je visok 180cm i ne odgovaraju mu Burdini standardni modeli. Materijal za suknju je žersej, koji je rastegljiv u oba pravca.
Na prvoj slici u nastavku teksta je osnovni kroj suknje, gde je linija 1-2 predstavlja liniju struka, dok je gornja ivica suknje je 9cm iznad struka. Na slici:
  1. Linija od 1 do 2 je polovina obima struka.
  2. Linija od 3 do 4 je polovina obima kukova umanjena za 4cm.
  3. Linija od 5 do 6 je polovina obima kukova umanjena za 7cm.

Kad ste napravili osnovni kroj suknje, sada označite kuda želite da idu falte. Ne zaboravite da svaku liniju obeležite brojem.


Linija prve falte počinje 2cm iznad struka i spušta se pod uglom od 7 stepeni u odnosu na horizontalnu liniju. Svaka sledeća linija je spuštena za 7mm i supušta se pod 7 stepeni većim uglom u odnosu na prethodni. 
Makazama iseći po ovim ucrtanim inijama. Da bi bilo jasnije ja sam napravila skicu od šarenog papira.



Falte nemaju svuda istu dubinu, nego sa jedne strane imaju potpunu dubinu, a dok su sa druge strane ostale bez dubine. Zato za dubinu falte uzimamo jednokrake trouglove, pošto imamo dvostruku dubinu, za svaku faltu pravimo po dva trougla . I umećemo ih u proreze suknje. 
Sve falte, sem četvrte koja pada na najširi deo kukova, imaju dubinu 4cm, a četvrta ima dubiu 3cm. Sada te trouglove treba umetnuti na sečena mesta, kao što je i prikazano na slici ispod. 


Zatim sve to stavite na papir i obeležiti dokle treba proštepati falte. Da se falte ne bi rasipale treba ih proštepati na dubinu od 5cm


Pošto se ova suknja šije od žerseja, da bi bilo što manje šavova za pojas odmah dodajte 7cm kao što je ucrtano. Ovde nisu dodati dodaci za šavove i porub pa kada budete postavili papirni kroj na materijal za šavove dodajte 1,5cm, a za porub 4cm.

субота, 10. март 2018.

Zašto volim BURDU 2

Već sam pisala jedan članak zašto se radujem svakom izlasku Burde, mnogo modela, boja, lepote, dobrih krojeva, uputstava kako šiti koji materijal, koje igle koristiti, kako peglati i još mnogo toga. Mene najviše raduju slikovna uputstva. U poslednje vreme mnogo šijem budućim mamama i sve ama baš sve su usput donele omiljene farmerice da ih prilagodim njihovom stanju. Ako i vi imate takvih situacija evo vam uputstva iz Burde.
Na prednjem delu farmerica označite donji deo stomaka.

Na prednjem delu isečete po označenoj liniji ostavljajući dodatke za šavove, a na zadnjem delu uklonite samo pojas
Izmeriti obim gornje ivice prednjeg i zadnjeg dela
Od čvršćeg žerseja napraviti dupli valjak sa izbočenim prednjim delom. Oznaka "b"je obim zadnjeg dela, a oznaka "a" obim isečenog prednjeg dela
Prišiti elastični deo za farmerice.

U gornji deo uvući lastiš

SREĆNO
Još jednom napominjem, fotografije koje sam ovde koristila nisu moje nego sam ih pozajmila iz magazina BURDASTYLE.DE