четвртак, 26. јун 2014.

Manžetne

Obećala sam da ću napisati blog o manžetnama. Manžetna je završetak rukava koji u zavisnosti od kreatorove mašte može da ulepša svaku bluzu ili haljinu. Koliko mašte toliko i različitih manžetni. Kraj rukava, možete samo izendlati, staviti gumicu, postaviti karnere, čipku, staviti ukrasnu dugmad, bisere, šljokice... Sa manžetnama možete da pokažete svoj status, ako na njih stavite zlatnu dugmad. 
Za danas sam pripremila izradu jedne od najčešće  pravljenih manžetni na ženskim  bluzama.
Da bi manžetna na ruci stajala savršeno morate je iskrojiti tako da širina manžetne bude za 4 cm veća od obima ruke. 2 cm se uzima za komotnost garderobe, a 2 cm za prelaz jednog dela manžetne preko drugog. Tako ako vam je obim ruke na koji dolazi manžetna 20 cm. Manžetna će da  bude široka 24 cm. Dužinu manžetne određujete u zavisnosti od toga koji efekat želite da postignete. Ja danas šijem svilenu letnju bluzu sa 7/8 dužine rukavai mislim da je sasvim u redu da manžetne budu dugačke 3 cm.
Na rukavu treba obeležiti šlic gde ćemo raseći rukav. Dubina šlica na laganim letnjim materijalima ne bi trebala da je dublja od 7 cm

Da bi napravili manžetnu, pored rukava neophodno je da iskrojite paspul za obradu šlica i manžetnu
Ako hoćete da dužina bude tri cm onda  treba da je iskrojite duplo dužu, zato što se manžetna šije  iz dva dela. Paspul za šlic se pravi kao kosa traka širine 3 cm a dužine kao dve dubine šlica plus u dužinu dodatak za šavove. Tako ako ste odredili da šlic bude dubok 7 cm. Onda će paspul traka biti dužine  14 cm plus dodatak za šav sa obe strane (3 cm)Što ukupno iznosi 17 cm
Na manžetnu sa naličja napeglajte podlogu. Jedino tako manžetna će vam držati formu.

Deo rukava gde ste obeležili mesto za šlic rasecite, razvucite i čiodama prikačite lice na lice  kosu traku. Proštepajte na širinu od 7 mm

Dodatke  za šavove ispeglajte u kosu traku Kosu traku dvostruko presavijte i proštepajte
Sada šlic skupite i pri vrhu kosu traku proštepajte u obliku trougla

 Prepeglajte paspul traku



 Sastavite rukav
Na donju ivicu rukava prišijte manžetnu licem na lice. Dudatke za šavove ispeglajte u manžetnu.
Manžetnu presavijte na pola i proštepajte uže strane
Prevrnite manšetnu na lice dodatak za šav upeglajte u manžetnu i usko proštepajte na  ivici spajanja
Napravite rupicu za dugme i prišijte dugme








субота, 21. јун 2014.

KAKO-ZAŠTO?-dugmad

Današnja garderoba je nezamisliva bez dugmadi. Ukrasna, a praktična. Sa njima ćete rešiti dosta problema. Ima ih raznih. Koja ćete odabrati, zavisi od  vrste modela koji nosite.
U raznoj literaturi skoro na identičan način se obeležava mesto gde ćete postaviti dugme i gde ćete postaviti rupicu za dugme.
Oznaka  za rupicu, ako je sa vertikalnom linijom obeležena sredina, rupica je prelazi za 3 mm. Dugme se prišiva tačno na sredinu
Oznaka za dugme
Oznaka za driker koji se prišiva

Zajednička oznaka za rupicu i dugme. Tačno se vidi gde se pravi rupica, a gde prišiva dugme
Kada pravimo rupice za dugmad treba da vodimo računa i o veličini i debljini dugmeta. 
Zato imamo i različite oblike rupica
Da bi se dugmad lakše otkopčavala, a da se ipak sama ne bi otvarala, rupica za dugme se pravi veća za 2 mm od prečnika dugmeta
Kada prišivamo dugme za materijal treba da se ostavi dovoljno prostora  za debljinu materijala na koji se prišiva dugme. 
Označimo mesto gde  ćemo prišiti dugme Najbolje to uraditi sa čiodom
Provući iglu i konac
 Zatim staviti čačkalicu da bi se dobila komotnost između dugmeta i materijala
Par puta obmotati konac da se ne bi mrsio

I ovako izgleda zakopčano






недеља, 15. јун 2014.

KAKO- ZAŠTO?- Igle i rad sa njima

Skoro sam čula priču, kako je majka objašnjavala ćerki kako se  pita stavlja u tepsiju, a kada je ova upitala zašto baš tako, majka je rekla da je tako naučila od svoje majke. Devojčica je otišla do bake, a ova je rekla da je ona takođe taj postupak naučila od svoje majke. Kada je devojčica otišla kod prabake ova se začudila i rekla: " ŠTA, VI JOŠ NISTE KUPILI VEĆU TEPSIJU? "
Pa tako i ja sve što sam radila, morala sam znati da li je to tako,  zašto je baš tako  i da li postoji neki jednostavniji način da se to uradi? Sve što sa naučila o šivenju naučila sam iz odgovarajuće literature. Probam da uradim, pa ako ne ide ja uzmem knjigu, pročitam, i krenem ponovo. Koliko puta mi se desilo da znam to uraditi, ali ja opet pročitam za svaki slučaj. Tako da sve što napišem ovde, ja sam već negde pročitala, proverila, uradila i hoću da složim na jednom mestu. Meni da služi kao podsetnik, a ako se nekome još svidi biću počastvovana.

  • UDEVANJE KONCA U IGLU I ODREĐIVANJE DUŽINE KONC
Da bi lakše udenuli konac u iglu, ispod igle stavite beli list hartije. Bela boja odbija svetlost, pa će tako otvor na igli jasnije da se vidi.













Za udevanje konca u iglu mnogo je bitnije kakvi su vam mikro pokreti nego  kakav vam je vid. Pa ako baš niste vešti u tome poslužite se alatkom za udevanje konca. Ona ima desetostruko veći otvor od same igle.Postupak je prikazan na sledećim slikama



Ova spravica je napravljena od veoma tanke žice. Ona je kruta i lako se provuče kroz iglu


 Kada ste provukli iglu, sada  kroz otvor ove alatke provucite konac

I naravno alatkicu povucite nazad zajedno sa koncem















E sad kako odrediti dužinu konca. I tu postoji anegdota. Kada su majke učile nekada davno svoje ćerke da šiju govorile su ako udenu dugačak konac daleko će se udati pa ih majka neće viđati. Međutim  u tu priču sada niko ne veruje. Istina je drugačija, ako udenete dug konac, on će se mrsiti i vi ćete mnogo više vremena potrošiti da ga razmrsite nego što vam treba vremena da udenete novi konac u iglu. Konac ne  bi trebalo da bude duži od vaše ruke.. Tako kad ga udenete u iglu i presavijete ne bi trebao da bude duži od razmaka između  vaše šake i lakta.


уторак, 10. јун 2014.

Tufnasta suknja

Neki dan sam dobila fotografiju jedne suknje sa molbom za kroj.

Suknja je prelepa, kao i sve jednostavne stvari što su lepe.
Koliko sam ja mogla da primetim suknja ima 6  nepeglanih falti u susret i na svakoj falti još tri  nepeglane falte na preklop. Od te tri falte na preklop samo je jedna prava za koju treba dodati dodatke za preklop, jedna je prevrnuta od falte u susret i jedna  je prelaz sa obima kukova na obim struka.
Kada se šije suknja najbitnije je krenuti od obima kukova. Ja ću ovde dati prikaz kroja polovine suknje i da bi me lakše pratili uzeću mere za osobu koja  ima obim kukova 94 cm. Po standardu  obim struka je manji za 24 cm što ne mora da znači. Vi kad pravite kroj uzećete naravno svoje mere.
Da bi napravili krojna obim kukova dodajemo još 2 cm za komotnost kroja

Pošto će na jednoj polovini da bude tri falte širinu koju sam dobila od 48 cmpodeliću na tri dela, tako da ću da dobijemširinu falte od 16 cm. Na svakoj od tih falti ću da napravimjednu faltu na preklop. Ja sam uzela da ta falta bude širine 2 cm pa zato moram da dodam na 16 cm još 4 cm za preklop. Za svaku faltu u susret moram da dodam još 12 cm.. Tako da sam sad za svaku faltu ustvari dodala 16 cm, kao što se vidi na slici.
Na slici  je prvim crvenim trouglom obeležena lažna falta, a drugim crvenim trouglom je obeležena falta koja podešava prelaz obima kukova na obim struka.


Kada ste napravili kroj isecite ga



A sad da vidimo kako se prave falte
Prvo složite falte u susret

Kada ste složili falte u susret, tada pravite prvu lažnu faltu na preklop. Pravite je tako što ukoso savijate preklop falte u susret na suprotnu stranu. Ta kosina ide   do kukova.

Mislim da se na ovoj slici bolje vidi kako se savija ta falta

Sledeća falta je na preklop i ide celom dužinom. Za nju je dodat dodatak za preklop. Naravno Vi možete da dodate više ili manje, po Vašem ukusu.

I na kraju imamo onaj poslednji trougao odnosno poslednju faltu koja samo ide do dubine kukova


Mislim da bi to bilo to. Naravno ovde treba dodati još pojas i mašnu. Suknju bih šila od materijala koji drži formu


понедељак, 9. јун 2014.

Trapez suknja

Kada pravim kroj za suknju uvek krenem od osnovnog kroja ravne suknje

Kada  imam osnovni kroj onda je sve veoma lako. Na osnovnom kroju obeležim linije sečenja. Kada je u pitanju trapez suknja, linija prepravke je linija koja je normalna na liniju kukova, a prolazi kroz ušitke. Na slici  je prikazana linija isprekidano sa šemom makaza. Po toj liniji čemo iseći kroj.
Na ovoj fotografiji sam razdvojila prednji i zadnji deo suknje i naravno označila liniju sečenja.


Po liniji sečenja sam razdvojila prednje i zadnje delove i od svakog dobila po dva dela.

Sada delove preklopite tako da se delovi seku tačno na liniji kukova i da budu u struku preklopljeni tačno za širinu ušitaka, a bočne strane proširite tako da linija prati bočnu liniju struk-kukovi kao što je prikazano na sledećoj slici.

Konačno kroj izgleda ovako

Kada sam napravila  osnovni kroj za trapez suknju, taj kroj onda pripremam za šivenje

PRIPREMA KROJA ZA ŠIVENJE
Ja sam rešila da sašijem trapez suknju koja će padati 2 cm ispod struka i da nema klasičan pojas, nego psec. Naravno odlučila sam da to bude sportska suknja sa dosta štepova,  sa  umetnutim džepovima na kuku i džepovima pozadi. Dužina suknje je do kolena
Prvo što sam uradila, označila sam crvenom olovkom 2 cm koja ću da odsečem. Znači crveni šrafirani deo je  deo koji ću odseći. Ako stavljate klasičan pojas ovaj deo se takođe seče. Pa tako kad stavite pojas od 4cm, sredina pojasa će vam biti tačno na struku. Sledeće što sam označila je psec od 4 cm, umetnuti džep na kuku i mesto gde ću da postavim džep pozadi. Kada je u pitanju zadnji deo tu se tačno seče po ucrtanim linijama, a prednji deo mora da se doradi. Prednji deo se dorađuje zbog umetnutog džepa na kuku. Jer morate imati komotnost kad stavljate ruku u džep, on ne sme da zateže, jer će se brzo pokidati

Po liniji sečenja odsekli smo psec (broj 2). Ostao nam je prednji deo suknje označen sa isprekidanom linijom, da bi dobili tu komotnost na džepu podižemo gornju liniju za 1 cm. Prednji deo je sad označen sa punom linijom Unutrašnj džep je  zatamnjen na prednjem delu, a umetak na kuku sa unutrašnjim džepom  (deo3)se seče p isprekidanoj liniji  na prednjem delu i dodaje se unutrašnji džep ispod isprekidane linije. Kada imamo sve delove treba ih iskrojiti
1- prednji deo suknje                        -2 puta (mora se voditi računa o levom i desnom delu, zato je najbolje krojiti od dvostruke tkanine)
1- unutrašnji džep                          -2 puta
2- prednji psec                                -2 puta sa pregibom tkanine
3- umetak na kuku sa unutrašnjim džepom         -2 puta
4- zadnji deo suknje                                         -2 puta
5- zadnji psec                                                 -4 puta
i još treba uskrojiti unutrašnje džepove pozadi i  paspul za zadnje džepove


PRENOŠENJE PAPIRNOG KROJA NA MATERIJAL
Kada je papirn kroj potpuno gotov, proverimo ga i isečemo. Isečen kroj stavimo pored tela i odmah možemo da vidimo da li je dobar. Papirni kroj stavimo na materijal pričvrstimo čiodama i  i obeležimo kuda ćemo seći. Ja volim da su mi dodaci za šavove svuda potpuno isti pa obeležavanje obavim sa lenjirom za šavove.Dodaci za šavove na ovoj suknji su 1,5 cm, a dodaci za porub je 4 cm.
Kada prenosim papirni kroj na materijal da se ne bi pomerao pričvrstim ga čiodama.
Na ovoj slici je prikazano kako je papirni kroj pričvršćen  čiodama i lenji za dodatke  za šavove
Sve je iskrojeno

Pre nego što skinem papirni kroj  sve oznake prenesem na materijal

Podlogu(flizelin) ispeglati na spoljne psečeve
ŠIVENJE

Prednje delove staviti licem na lice i proštepati. Ispeglati ih u desnu stranu i proštepati na rastojanju od 7 mm
Ja delove ne kvircam nego ih samo spojim čiodama
Pošto su mi svi dodaci za šavove 1,5 cm na mašini imam obeležene linije na tom rastojanju i svaki šav mi je jednak.

 Štep na prednjem delu

UMETNUTI DŽEPOVI NA KUKU

Unutrašnji džep licem na lice pričvrstim  na prednji deo i proštepam
 Poštujem staro krojačko pravilo DOBRO ISPEGLANO,  NAPOLA SAŠIVENO.Zato ja ovako peglam. Prvo sa lica

Zatim sa naličja raspeglam šavove

 Pa tek onda prevrnem džep na unutrašnju stranu i doteram ivicu
 Sada proštepam na rastojanju od 7 mm
Sada postavljam umetak na kuku sa ukrojenim unutrašnji džepom. Sad se tačno vidi zašto je on trebao na liniji spajanja da bude kraći od prednjeg dela. Džep nije zategnut i ruku komotno možete da stavite u njega. Neće se kidati na rubu.


Sada proštepate zajedno umetak na kuku sa unutrašnji džepom

 Kada ste to uradili ukvircate džep za prednji deo da se ne bi pomerao


JEDNOSTRANO PASPULIRANI DŽEPOVI
Na zadnjem delu prvo sa naličja obeležim gde će da bude džep. Paspulirani džepovi su ukrasni džepovi i oni ne treba da budu širi od 12 cm
Pošto se  zadnji deo treba rasecati, da se materijal ne bi kidao, abavezno se mora ojačati podlogom (flizelinom)
E sad pošto se paspulirani džep prišiva sa lica oznake sa naličja prenesem fircanjem
Po spoljnim  ivicama treba prišiti unutrašnji džep, a po srednjoj liniji  i malim uglovima sa strane se raseca. Paspul prvo ojačam podlogom presavijem ga na pola, lice je spolja i ispeglam. Čiodama ga prikačim na donju oznaku, tako da se poklopi oznaka sa linijom šivenja na paspulu

Preko paspula stavim jedan deo unutrašnjeg džepa i proštepam
Sada stavljam drugi deo unutrašnjeg džepa(on je duži za rastojanje džepa od struka) i njega prišijem na gornju ivicu

Delove džepa razdvojim i zadnji deo rasečem po označenoj liniji sečenja

  


Delove džepa prevrnem unutra
 Male trouglove takodđe povučemunutra i proštepam ih, takođe proštepam unutrašnje džepove jedan za drugi i izjednačim ih
Sada sa lica još jednom ojačam uglove džepa
Na spoljnim delovima pojasa napeglati podlogu da bi se ojačao. Proštepati bočne šavove suknje, kao i bočne  šavove pojasa. Šavove raspeglajte.
Trake za gajke presaviti na pola i proštepati, ispeglati.  Iseći na 6 delova.
Obeležiti na suknji gde će se staviti gajke i prikačite ih čiodama Spoljašnji deo pojasa prišijte za gornju ivicu suknje. Dodatke za šavove ispeglajte u  pojas

Na zadnje ivice  suknje gde ćete prišiti patent zatvarač napeglajte podlogu  i označite malim rezom dokle će da se prišije patent zatvarač


Prišiti i unutrašnji pojas

Suknju porubite