понедељак, 5. децембар 2016.

Sirena II

Uvek je dobro znati šta želimo šiti. Kada to definišemo, sve ostalo je veoma jednostavno. Ovaj put će to biti  takozvana "sirena" suknja sa drapiranim prednjim delom, koji je na preklop i blago zaobljenim zadnjim delom. Naravno kad naučite da drapirate, možete drapirati i zadnji deo. Krećemo od osnovnog kroja. Možda sam ja malo dosadna sa osnovnim krojem, ali ja se samo pridržavam standarda.


Sledeći korak je da modifikujemo osnovni kroj u željeni,ali da bude bez ikakvih nabora


Kada smo  konstruisali željeni kroj  isečemo papirni kroj.


Sad biramo deo koji želimo da darapiramo. Na njemu obeležimo linije sečenja, odnosno definišemo koliko želimo da imamo nabora, njihovu veličinu i smer. Na crtežu je to obeleženo crvenom bojom.


Sledeći korak je da po tim linijama rasečemo naš papirni kroj


Sada uzimamo novi list papira raširimo nabore koliko želimo i sve to precrtamo. I evo naš kroj za suknju je gotov. Crveni trouglovi koje vidite  su dodaci za nabore.Ja sam ih ucrtala bez nekog reda da bih pokazala da mogu biti raznih pravaca, veličina i dubina. Vi kada budete krojili ucrtajte kako vi želite.


E, sad ono gde mnogi greše. Početnici zbog neiskustva, a veterani  da bi što više sašili, preskoče jednu veoma važnu operaciju. Kod drapiranog dela se nameste nabori, ufircaju i postave na deo od kojeg smo počeli drapiranje i dalje se šije kao jedan materijal. Tako se radi ako ne želite da se nabori deformišu prilikom nošenja, a ako vam to nije važno,onda možetei bez toga.








недеља, 4. децембар 2016.

Sirena I

Ove jeseni su aktuelne suknje na preklop sa prednje strane, i malo dužim zadnjim delom, takozvane "Sirena". Ima ih raznih varijanti. Skroz uzane, drapirane, šivene iskosa, sa dosta falti na zadnjem donjem delu, dugih, kratkih...Ovaj put bih vam dala predlog za uzanu suknju do kolena, naravno sa preklopom  napred i dužim zadnjim delom.
I kao što znate kada šijem suknje, haljine ili šta drugo uvek krećem od osnovnog kroja.


Ovo je kroj ravne suknje, pošto meni treba suknja koja će pratiti liniju tela, ja ću je prema dole suziti. Sužavanje se vrši tako što se na svakih 10cm dužine od kukova do kolena suknja sužava sa prednje i zadnje strane po 1cm. U zavisnosti od toga kolio želite da otkrijete prednji deo, toliki preklop se pravi. Zadnji deo se na donjem delu blago zaobli.


Ovo je jedna od najjednostavnijih, narednih dana ću da objavim još par modela i nadam se da će biti slike mnogo vidljivije. 




Posteljina

Koliko puta ste kupili novu posteljinu, i pokušali u nju da stavite vaš jorgan, ćebe ili jastuk i videli da je posteljina mala. U takvoj posteljini  vaš jorgan ili ćebe će se jednostavno zgužvati. U čemu je problem? Posteljina se radi uštede materijala pravi sa dimenzijama standardnog jorgana, ali nije uzeta u obzir i treća dimenzija, debljina. Naravno jastuka ima raznih dimenzija. I  ako u novu posteljinu dimenzija  140*180  pokušate da stavite ćebe dimenzija 150*205 bićete zatečeni, a da ne pričamo o čaršavu dimenzija 140*200 sa kojim treba da prekrijete krevetski dušek koji ima te iste dimenzije. Zato ja sebi uvek šijem posteljinu. Mogu da kombinujem dezene, a i da napravim dimenzije posteljine koja meni odgovara.Za komplet posteljinu koja se sastoji od jedne jorganske navlake, dve jasručnice i jednog čaršava kupim 5,8m materijala koji je širok 2,2m. Od ove količine materijala ja sašijem jorgansku navlaku dimenzija154cm*205cm čaršav dimenzija 150cm*220cm i dve jastučnice dimenzija 60cm*80cm. Na materijalu napravim ovakav raspored. Ako poželite da čaršav napravite u drugom dezenu dovoljno je da kupite manje  materijala za širinu čaršava.


Isečem materijal tako da za jorgansku  navlaku imam dimenzije157*427, za jastučnicu 63*175, a za čaršav 153*220. 
Kod čaršava prepeglam ivice sa sve četiri strane dva puta po 7mm i proštepam.
 Jastučnicu i navlaku šijem na isti način.
 Uže strane navlake prepeglam dva puta po 3cm prema unutra, a zatim proštepam.


Ivice koje sam proštepala preklopim jednu preko druge za veličinu poruba tj. 3cm., prikačim čiodama i proštepam na dužinu od 10cm i sa jedne i sa druge strane




Sada navlaku okrenem lice na lice i duže strane proštepam proštrpam.



Napravim rupice. Postavim dugmad.


I posteljina je gotova



Uživajte.









среда, 16. новембар 2016.

Šivenje pletenih tkanina

Pletene tkanine su meke, tople, udobne , prelepih dezena, a ipak nisu dovoljno iskorišćene. Mnogi se žale da prilikom šivenja pletenih tkanina im se izvlače petlje i da im mašina preskače. Međutim ako primenite naka jednostavna pravila sve ćete to izbeći.
Pletenu tkaninu koju ste kupili prvo treba izravnati. Zato pažljivo  počnite da parate dok ne izravnate donju ivicu. Konac namotajte na klupče.
 Papirni kroj položite na donju izravnatu ivicu ali tako da ostavite dodatke za porub i šavove. Iskrojte delove
 Na donjoj ivici pažljivo pokupite petlje na okrugle igle.
 Popletite ih.
 Flizelin trake (ako nemate gotove trake isecite kose trake od flizelina) napeglajte na izreze oko rukava i na prednje ivice ramenog šava.


Za šivenje obavezno koristite iglu za žersej. Ovako pripremljena pletena tkanina se neće parati niti tegliti, a pri šivenju mašina vam neće preskakati niti skupljati tkaninu.
Na novijim mašinama imate opciju streč boda, a na starijim tipovima mašina ne postji ta opcija. Da bi na tim mašinama postigli dobru elastičnost šava primenite blagi cik cak bod.

недеља, 6. новембар 2016.

Inspiracija sa Neta

Ovih dana jedna dama je poželela da sašije baš ovakvu haljinu. Pronašla je na  haljina , a tamo su bile samo fotografije i još neki šturi podaci. Haljina je za osobe visoke160cm. Da, haljinu je izbacila koreanska firma, a po njihovom standardu prosečna visina žena je 160cm.
 Women Cotton Loose Autumn Dress
slika preuzeta sa sajta Buykud
Krenućemo redom. Haljina je šivena od pamuka sa dodatkom elastina, tako da ima predivan pad. Dužina haljine sa prednje strane je 95cm. Sa bočne strane su ubačeni klinovi i oni su duži. Klinovi kreću od rukavskog izreza. Dezen je karo, ali krojen tako da se ne mora uklapati. Dve susedne strane koje se spajaju su sečene različito. Jedna pod pravim uglom, a druga ukoso, Lepota haljine je u njenoj jednostavnosti.
Da ubacimo još koju fotografiju.
Women cotton loose autumn dress
slika preuzeta sa sajta Buykud
Rekoh da je lepota u jednostavnosti i u neuklapanju motiva. Ako dobro pogledate primetićete da kod prednjeg i zadneg dela karo motiv ide u dva smera. Ja nemam program za crtanje pa crtam ručno i onda fotografišem nekim starim telefonom, pa crteži nisu baš profi. Zato se unapred izvinjavam.
Za ovu haljinu vam treba dve dužine, a širina materijala je 145cm. Materijal se raširi. Prvo se ucrta pravougaonik koji ima dužinu kao dve dužine haljine, a širinu širinu leđa. Obeleži se rameni deo koji ide malo ukoso, izrez oko vrata i dubina rukava. Zatim se ucrta četvrtina kruga koja se posle preseče na pola (45*). Posle toga rukavi(paziti smer da imate levi i desni) i još jedan pravougaonik za rol kragnu čija je dužina obim vratnog izreza, a širina dupla širina rol kragne.


Kako se sastavlja?


Ovde sam prikazala haljinu u razvijenom obliku da sa vide gde se ubacuju klinovi. Srećno

недеља, 2. октобар 2016.

Šik halljina iz šezdesetih

Obično šijem po Burdinim krojevima, Međutim kada imam devojke koje su mnogo više ili niže od 168 cm onda sama napravim osnovni kroj haljine (link) i od tog osnovnog kroja napravim sve što poželim. Upravo sam tako nešto uradila i sad, pa po dogovoru delim i sa Vama. Devojka je visoka 180 cm, a zamislila je haljin u A sa faltom u susret na leđima.

Nacrtala sam osnovni kroj za haljinu po njenim merama


Devojka je želela grudne ušitke sa bočne strane. Zato sam ucrtala linije sečenja, da bih prebacila ušitke  na željeno mesto. Linije ucrtano isprekidano su linije sečenja



Prebacila sam ušitke



Haljina ide u A, znači bočne ivice treba ucrtati tako da idu od rukavskog dela do kukova i nadalje po jednoj pravoj liniji. Nema sužavanja za struk,

Naravno treba izbaciti na prednjem i zadnjem delu sve ušitke koji sužavaju haljinu u struku i dodati deo za faltu u susret..


Na slikama je ucrtana polovina prednjeg i zadnjeg dela zato se haljina kroji sa preklopom. 
Izrez oko vrata podesiti po želji i tek onda ucrtati opšivke koji idu oko vratnog izreza.


недеља, 11. септембар 2016.

Paspul

Pri šivenju bilo kog odevnog predmeta neizbežno je napraviti paspul traku. Nekad je potrebna za obrub izreza oko vrata i oko ruke, nekad za obrubljivanje unutrašnjih šavova letnje garderobe, nekad umesto poruba, džepovi su mnogo lepši kada su paspulirani... U svakom slučaju su ukras garderobe, ma gde ih postavili. Jedini problem kod njih što su pipavi za peglanje i treba vam dosta vremena da bi ih ispravno napravili i ispeglali. Ja sam sebi napravila jedno pomagalo sa kojim veoma brzo i jednostavno ispeglam svaki paspul.
Od veoma tankog kartona sam iskrojila pločicu ovih dimenzija:

Napomena: na crtežu su dimenzije u milimetrima


Kako to funkcioniše?
Isečem kosu traku širine 3cm, provučem je kroz otvor od 3 cm, malo je savijem i provlačim je kroz otvore od 2 cm.

E sad samo povlačim i peglam. Verujte funkcioniše.
Kada završite dobijete traku ispeglanu sa obe strane i širine 2cm

 Sad savijete traku na polovinu i prepeglate


GOTOVO



понедељак, 5. септембар 2016.

Jednostavna suknja

Primetila sam da volite jednostavne, a efektne odevne predmete. Upravo sam ovih dana šila dve takve suknje. Devojčica iz komšiluka me je zamolila da joj sašijem suknju kao sa slike. 


Predložila sam joj šantung svilu. Šantung svila  je materijal koji drži formu  i kada sašijete suknju ne morate ispod da postavljate žipone od tila da bi dobili pufnast efekat. Svila će to odraditi sama za sebe. Kada šijem ove suknje potrebno mi je samo obim struka  i dužina. Tako za  suknju sa četiri falte u susret potrbno za širinu tri obima struka a za dužinu, duzina modela plus porub i dodaci za šav. Standardna širina materijala  je 140 cm. Pa smo  zajedno isplanirali da će devojčica uzeti  jedan dužni metar šantung svile.  Plan krojenja  se nalazi na slici ispod.


Dogovorile smo sa da ćemo suknju šiti  zajedno pa je sa njom došla i njena mlađa sestra. Ja sam odmah promenila svoj plan. Od dobijenog materijala sam rešila da sašijem suknje za njih obe.  Porub koji sam planirala da bude  pet centimetara sam smanjila na jedan centimetar, a pojas koji sam planirala da bude sa strane sam stavila dole. Tako da sam dobila parče svile 40*100 i od tog dela sam napravila suknju koju ću objaviti u sledećem postu.


Isekla sam materijal po krojnom planu. Pojas ojačala sa flizelinom. Proštepala sam bočne šavove i dobila površinu materijala koa mi je potrebna da sašijem suknju. Obim struka je 72 cm i treba dodati još 2 cm za komotnost modela. Znači od ukupne širine materijala kada sam oduzela 74cm dobila sam 120 cm za falte.
194-74=120


To sam ovako raspodelila. Falte se slažu u smeru strelice.


Falte sam složila i u gornjem delu ufircala. Falte se NE PEGLAJU.


 Prišila sam pojas zatim patent zatvarač sa strane. Proštepala  bočni šav.


Porub sam ručno odradila.

Na kraju, sa zadovoljstvom mogu da podelim sa Vama, kako suknja izgleda na modelu: